De Plantijn – Historie

De Plantijn ligt midden in Slotervaart. Een buurt die als één van de westelijke tuinsteden in de jaren 50 het levenslicht zag ter uitbreiding van Amsterdam. De naam van Slotervaart is ontleend aan de gelijknamige vaart die vroeger in deze omgeving lag en Sloten verbond met de Overtoom. Sloten was destijds nog een klein dorpje en werd pas later ingelijfd en opgeslokt door de stad.

Het gebied raakte in de jaren daarna dichter en dichter bevolkt. Om verouderde ziekenhuizen in de rest van de stad te ontzien, werd in 1971 begonnen met de bouw van het Slotervaartziekenhuis en werd het gebied een begrip op zorggebied in Amsterdam en omstreken.

Naast het Slotervaartziekenhuis vestigde namelijk ook het Antoni van Leeuwenhoek zich hier, toen nog onder de naam van het Nederlands Kanker Instituut. Ook Cordaan nam er zijn intrek met revalidatie- en zorgafdeling ‘Hof van Sloten’ en de bloedbank voltooiden het gezelschap die het zorg karakter van dit stukje Amsterdam een extra impuls gaf. De gebouwen bleven al die jaren staan, de namen van de instellingen veranderde. Zo werd bijvoorbeeld de bloedbank uiteindelijk Sanquin en is het Slotervaartziekenhuis inmiddels geen ziekenhuis meer.